dinsdag 30 december 2014

Zijn wij bijwoners of is Jezus de bijwoner bij ons?

Wij zijn vreemden en bijwoners in deze wereld, geroepen om geheel anders te leven. Om tegen de stroom in te gaan en ons niet zomaar mee laten dobberen met de maalstroom van deze wereld.......

Als Jezus Heer is van ons leven dan worden wij bijwoners in deze wereld, maar als wij wereldgelijkvormig leven dan wordt Jezus een bijwoner in ons leven. Hij mag dan als het ware bij ons op kamers wonen maar niet als de Heer des Huizes de lakens uitdelen. Alleen gaat Hij dan in alle stilte en zachtmoedigheid weg en gaat bbuiten aan de deur van ons leven staan en Hij klopt, wachtende tot wij bereid zijn Hem als Heer en Meester te verwelkomen en niet slechts als redder en weldoener zonder dat wij ons onder Zijn gezag stellen.

Jezus neemt nooit genoegen met het bijwonerschap in ons leven, Hij wil Heer zijn en wil niet op de tweede plaats komen. Dat is niet goed voor ons en het is niet goed voor anderen. Op het moment dat Jezus niet Heer is dan worden wij door andere zaken beheerst en buigen wij ons in feite voor andere 'afgoden'. Uiteindelijk brengt het alleen maar schade als we twee of meerdere heren proberen te dienen....

Jezus navolgen, maar vooral carriere najagen......
Jezus navolgen, maar vooral financiele zekerheid najagen.....
Jezus navolgen, maar vooral individualistisch leven......
Jezus navolgen, maar vooral het genot, en of onze lusten/driften najagen......
Jezus navolgen, maar in de dagelijkse praktijk vooral het Europese ideaal van huisje, boompje, beestje najagen....

En als er dan geld, tijd of wat energie over is krijgt Jezus en zijn koninkrijk ook nog wel een plekje ergens in ons leven.

MAAR

Wie Jezus er bij probeert te doen heeft Hem al verloren, hij/zij is al afgedwaald, de dingen van de wereld zijn haar of zijn geestelijk leven al aan het verstikken....

Wij zijn dan reeds van de smalle weg van de navolging van Christus afgedwaald!!!

Een leven waar het persoonlijk gemak, persoonlijk genot, en eigen belang, of dat van ons gezin bovenaan staat en alleen af en toe om ons schuldgevoel wat te kalmeren iets voor de ander, een goed doel, of voor God, is een leven waar God buiten staat. Gelukkig blijft hij wel aan de deur staan en kloppen tot we Hem weer binnen laten, niet als bijwoner maar als de Heer die we echt gaan gehoorzamen.

Wij mensen zijn heel goed in zelf-bedrog, ook godsdienstig zelf-bedrog....

Je kan heel geestelijk lijken in de ogen van mensen door je helemaal inzetten in uiterlijke aanbidding. Je kan zelfs moedwillig in zonde leven en toch in extase raken van een combinatie van luide en zachte muziek, meditatie en het horen van mooie gevoel-strelende teksten waardoor je jezelf bijna kan overtuigen dat je op de juiste weg wandeld..... De meeste mensen kan je wel bedriegen, de meeste mede-christenen ook, maar je houdt God echt niet voor de gek en diep van binnen je eigen geweten ook niet.

Ik veroordeel niemand want dit kan iedereen van ons overkomen. Satan is listig en heeft heel wat mensen doen afglijden van het evangelie. Ik heb medelijden met hen die afdwalen. Er is niets gevaarlijker, ongezond en op de lange duur meer onbevredigend dan Godsdienst zonder volledige overgave aan Jezus als Heer.

Je kan zo temidden van Gods kinderen zijn en toch buiten de kudde staan, overgeleverd aan de wolven van deze wereld, overgeleverd aan alles wat op je weg komt, aan je eigen angsten, zorgen en moeilijkheden zonder echt de kracht van Gods Geest te kennen en de wonderbare, genezende, herstellende, gelukkig makende liefde van God echt te kennen.

Lieve lezer: Ik weet maar al te goed hoe makkelijk het is om evangelisch religieus bezig te zijn zonder je echt over te geven aan Jezus. Zonder Hem in vertrouwen in alles te proberen te gehoorzamen, ook als dit tegen ons eigen gevoel en de wijsheid van deze wereld in gaat. Zonder je dagelijks te spiegelen aan Christus en van Hem te leren en Hem in de dagelijkse praktijk na te volgen.
 Het lijkt zoveel makkelijker om je met anderen te vergelijken en jezelf te zeggen dat je het best goed doet. Een stuk zelf-rechtvaardiging met een religieus vernis, maar het is zonder de kracht, de diepe liefde, vreugde en vrede van Gods Geest.

Je kan ons als jouw medegelovigen ook echt wel voor de gek houden. Maar de Heilige Geest weet hoe het werkelijk met ons gesteld is.

De Heer weet wie Hem werkelijk toebehoren, Hij weet wie werkelijk de weg volgen in de waarheid van Hem wiens navolging ons het ware leven doet ervaren.

Het goede nieuws is dat steeds als we weer zijn afgedwaald van de eenvoudige praktische gehoorzaamheid aan Christus we ons weer kunnen bekeren en weer in volledig vertrouwen op Christus Hem na gaan volgen in woord en daad.

Zo kunnen we onze werkelijke aanbidding in overeenstemming brengen met onze uiterlijke aanbidding als we met mede-gelovigen samenkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten