woensdag 24 december 2014

Kerst 2014

Efeze 1:18-23

18 Moge uw hart verlicht worden, zodat u zult zien waarop u hopen mag nu hij u geroepen heeft, hoe rijk de luister is die de heiligen zullen ontvangen, 19 en hoe overweldigend groot de krachtige werking van Gods macht is voor ons die geloven. 20 Die macht was ook werkzaam in Christus toen God hem opwekte uit de dood en hem in de hemelsferen een plaats gaf aan zijn rechterhand, 21 hoog boven alle hemelse vorsten en heersers, alle machten en krachten en elke naam die genoemd wordt, niet alleen in deze wereld maar ook in de toekomstige. 22 Hij heeft alles aan zijn voeten gelegd en hem als hoofd over alles aangesteld, voor de kerk, 23 die zijn lichaam is, de volheid van hem die alles in allen vervult. 

God is in Christus tot ons neergedaald. Niet alleen werd Hij een mens zoals wij vertrouwd met gebreken, smarten en ziekten maar Hij stelde zich ook kwetsbaar en nederig op door in een kribbe en in een stal geboren te worden en op te groeien in een doorsnee arbeiders gezin. Oo vandaag komt God in alle nederigheid en zachtmoedigheid tot ons als Hij ons uitnodigd om Hem in vertrouwen en gehoorzaamheid na te volgen. Hij dwingt niet. Hij betutteld niet. Hij overheerst niet. Hij kleineerd ons niet. Hij komt in alle eenvoud tot ons en spreekt door hele gewone mensen heen zodat ons geloof niet op het gezag van mensen rust of hun overtuigingskracht maar op de innerlijke overtuiging door Zijn Heilige Geest. En zelfs de Heilige Geest dwingt niet, Hij spreekt zachtjes tot ons maar wij kunnen luisteren of ons hart verharden.

We moeten Gods zachtheid en nederigheid echter niet verwarren met zwakheid. Hij heeft alle macht in Hemel en Aarde. Hij komt terug om te oordelen de levenden en doden. Hij zal zijn macht aanwenden om de schepping op een dag door vuur heen laten gaan. Hij zal grondig het oude verwijderen. Voor kwaad en duisternis zal geen plaats meer zijn. Hij een nieuwe hemel en nieuwe aarde scheppen voor Zij die Hem tot het einde toe trouw zijn gebleven.
Ook nu is Hij aanwezig in zwakheid in deze wereld en spreekt tot de mensheid door eenvoudige mensen heen die werelds gezien weinig aanzien hebben. Hij laat toe dat zelfs Zijn meest toegewijde dienstknechten met oneer worden behandeld. Hij laat toe dat zij verdrukt worden, dat zij onderbetaald worden, dat jij ondergewaardeerd worden, dat zij tegenstand ondervinden, dat zij net als de apostelen van weleer als het uitschot van de aarde behandeld worden. En toch heeft Hij alle macht in Hemel en Aarde en op een dag zullen wij onze erfenis ontvangen.

Laten we daarom niet opgeven om het goede te blijven doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten