maandag 15 december 2014

Echte liefde in het huwelijk

Echte liefde

‘Laat je liefde oprecht zijn’ Romeinen 12:9

We hebben soms zo’n behoefte aan liefde, waardering en geborgenheid dat we zodra we iemand ontmoeten die ons positieve aandacht geeft we onszelf en hem/haar er van overtuigen dat we echt van hem/haar houden en hij/zij echt van ons houdt. Mensen zijn heel goed in zelfbedrog, vooral als ze iets heel erg graag willen, bijvoorbeeld als ze al eenzaam zijn of zich minderwaardig of ongeliefd voelen.

Als gevolg hiervan  trouwen veel mensen vaak op basis van verliefdheid en jeugdig optimisme, sexuele aantrekkingskracht en het verlangen om bij iemand te horen, geliefd te zijn en gewaardeerd te worden. Soms is er ook echte liefde aanwezig of ontwikkeld dit zich later, soms ook niet.

Wat bedoel ik als ik het over echte liefde heb?

Met echte liefde bedoel ik een liefde die helemaal open en eerlijk met de ander is zodat deze hem of haar kan leren kennen en accepteren zoals hij/zij is.

Echte liefde betekend dat je je niet beter, sterker of zwakker voordoet dan je bent. Echte liefde draagt geen maskers maar toont zichzelf.

Echte liefde behandeld de ander met vertrouwen en als onschuldig tenzij het tegendeel bewezen is.

Echte liefde neemt niet snel een beschuldiging tegen de ander aan en denkt niet bij voorbaat al negatief of wantrouwend.

Echte liefde begrijpt dat iedereen wel eens fouten maakt en ziet dat niet gelijk als een persoonlijke aanval. Echte liefde heeft begrip voor de ander en is snel om te vergeven en neemt geen wraak.

Echte liefde betekend respect voor ander en voor zijn of haar verschillen, voorkeuren, gevoelens en houd daar rekening mee.

Echte liefde laat ruimte voor verschil van mening en vat dat niet persoonlijk op als een aanval of gebrek aan respect.

Echte liefde is bereid om samen op amicabele wijze een oplossing te vinden die geen van beiden tekort doet.

Echte liefde gebruikt geen dwang, geen fysiek of verbaal geweld, geen onthouding van affectie, aandacht of zorg, en gebruikt ook geen andere vormen van manipulatie.

Echte liefde is trots op de ander en zijn of haar successen en probeert niet deze te kleineren of in twijfel te trekken.

Echte liefde probeert de ander niet afhankelijk te houden, of zijn/haar leven te beheersen maar laat hem/haar toe om in vrijheid zichzelf te zijn en vrijwillig in de relatie te blijven

Echte liefde gaat niet op een betuttelende manier met een partner om alsof deze een klein kind is maar geeft deze een kans om mee te denken en mee te besluiten.

Echte liefde betrekt ook niet zomaar jouw collegas, kennissen of andere mensen bij je huwelijk of gezins problemen om zo de ander te isoleren en met hulp van de gevormde groep te dwingen om ergens aan toe te geven.

Echte liefde spreekt geen kwaad van de ander achter zijn/haar rug om hem/haar slecht te laten lijken en zichzelf goed

Echte liefde behandeld degenen die jij liefhebt op een vriendelijke wijze en probeert niet deze relaties te ondermijnen en mensen tegen je op te zetten.

Echte liefde is niet afhankelijk van of jij veel of weinig te bieden hebt, zwak of sterk bent, gezond of ziek, maar is consistent, loyaal en trouw.

Zonder echte liefde kan een huwelijk geen stand houden en eindigd het als een auto zonder brandstof op de weg die niet voor of achteruit kan, of het raakt van de weg af en wordt een total loss waar de inzittenden allemaal met verwondingen uit moeten worden gehaald.

Het is daarom beter om niet te snel te trouwen en de tijd te nemen om rustig iemands gedrag te bestuderen en zijn/haar daden over een periode van tijd. Niet iemands mooie woorden als ze wat van ons willen, of iemands boze woorden als ze teleurgesteld zijn, maar iemands gedrag en daden over een langere periode, met name tegenover mensen die van hen afhankelijk zijn naar zelf niets te bieden hebben, of hoe ze ove rhet algemeen omgaan met mensen die hen hebben teleurgesteld of een fout tegen hen hebben gemaakt, dan pas kan je zien wat voor soort persoon ze werkelijk zijn.


Zie ook 1 Cor. 13.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten