woensdag 8 juli 2015

Valse leraren en valse profeten

 2Verkondig de boodschap, blijf aandringen, of het nu uitkomt of niet, wijs terecht, straf en vermaan met alle geduld dat het onderricht vereist. 3Want er komt een tijd dat de mensen de heilzame leer niet meer verdragen, maar leraren om zich heen verzamelen die aan hun verlangens tegemoet komen en hun naar de mond praten. (2 Tim. 4:2-3).

In dit tekst gedeelte zegt Paulus niet dat de verlangens die mensen hebben in het laatste der dagen verkeerd zijn maar dat het probleem is dat zij zich afhankelijk stellen van mensen die hen naar de mond praten in plaats van dat zij zich door gezond onderricht laten leiden.

Valse profeten en valse leraren maken gebruik van legitieme verlangens van mensen en spelen daarop in zodat zij hun eigen fragiele ego en gevoel van eigen waarde op kunnen krikken en of zich te goed kunnen doen aan het geld van de mensen en in sommige gevallen ook hun lichamen.

Het is daarom zo belangrijk dat we als gemeente een veilige omgeving scheppen waarbinnen we mensen helpen om hun identiteit zelf in christus te vinden zodat ze het niet buiten de gemeente bij allerlei mensen gaan zoeken die hen uiteindelijk gewoon gebruiken.

In een wereld waar mensen worden verwaarloosd als kind, aan verbaal geweld worden blootgesteld, worden gekleineerd, afgewezen en gebruikt zijn er velen op zoek naar een beetje bevestiging, liefde, warmte en zorg. Het is daarom belangrijk dat we mensen helpen om dit zelf bij Jezus te vinden zodat ze niet langer afhankelijk zijn van mensen als een bron van erkenning, waardering, emotionele warmte en liefde. Want alleen God kan onze diepste innerlijke leegte vullen. Helaas zijn er mensen die deze behoeften in mensen heel goed aanvoelen en proberen daarin te voorzien door in Gods naam mensen woorden van erkenning, waardering, emotionele warmte en liefde te geven. Dit is op zichzelf niet verkeerd want soms moeten we een tijdje via anderen Gods waarheid horen voor we het zelf kunnen oppakken. Het is echter wel verkeerd als wij mensen niet actief helpen om zelf hun vertrouwen op God te stellen en niet op de ‘profeet’ of ‘voorganger’.  Als wij mensen aanmoedigen om in ruil voor de woorden van bevestiging en waardering ons financieel te steunen en hen minder aardig behandelen als zij dit niet doen dan zijn wij niets meer dan huurlingen.

Als profeten of leraren/voorgangers alleen woorden van bevestiging, waardering en liefde hebben voor mensen die hen naar de mond praten en mensen die de moed hebben om hen te vermanen of om kritische vragen stellen afwijzen met afwijzende of onaardige woorden dan zijn zij niet zoals Onze Hemelse Vader die goed doet aan alle mensen. Als iemand kritiek op zijn/haar bediening als een persoonlijke aanval en afwijzing beschouwd en reageerd met afwijzing, het onthouden van liefde en warmte, of woedend wordt en verbaal vergif spugt dan is het duidelijk dat het allemaal om hen draait en helemaal niet om Christus. Zij zijn niet vol van Hem maar vol van zichzelf - wolven in schaapkleding die zich te goed willen doen aan de schapen. Hoe mooi hun woorden ook mogen klinken - er cahter gaat groot kwaad schuil. Laten we onszelf niet voor de gek houden: De grootste heiden kan leren om in naam van God mooie woorden uit te spreken die aan de emotionele behoeften van de mensen tegemoet komen. Zelfs Satan heeft geleerd om zich als een engel van het licht voor te doen.

Uiteindelijk zijn mensen niet degenen die ze naar de buitenwereld toe profileren maar wie ze in hun hart zijn. Hoe zijn ze buiten het zicht van de mensen. Hoe gaan ze om met mensen die ze niet nodig denken te hebben? Pas op met mensen die het geestelijk gezag van gemeenteleiders ontkennen en of subtiel ondermijnen of omzeilen. Deze hebben vaak een verborgen agenda. Laten we onze gemeenteleden aanmoedigen om afhankelijk van Jezus te leven in daden van liefde en niet afhankelijk van mensen en de mooi klinkende woorden die zij namens God spreken maar voor hun eigen voordeel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten