woensdag 22 juli 2015

Het navolgen van Christus in de kracht van de Heilige Geest

2 Wie door de deur naar binnen gaat, is de herder van de schapen. 3 Voor hem doet de bewaker open. De schapen luisteren naar zijn stem, hij roept zijn eigen schapen bij hun naam en leidt ze naar buiten. 4 Wanneer hij al zijn schapen naar buiten gebracht heeft, loopt hij voor ze uit en de schapen volgen hem omdat ze zijn stem kennen.

Johannes 10:2-4

Ik ben de goede herder. Ik ken mijn schapen en mijn schapen kennen mij, 15 zoals de Vader mij kent en ik de Vader ken. Ik geef mijn leven voor de schapen.

Johannes 10:14

In dit beeld wat Jezus schets zien we zijn zorgzaamheid, liefde en bescherming voor zijn kudde. Hij geeft zijn leven voor hen. Hij zet zich helemaal voor hen in en heeft een persoonlijke band met Hem. Ze kennen zijn liefdevolle stem en volgen Hem na.

In dit beeld zijn wij als gemeente de schapen die Hem in vertrouwen na volgen. Hij gaat voor ons uit en wij komen achter Hem aan. We luisteren naar Zijn stem. We volgen zijn instructies op en waar Hij gaat gaan wij. We zijn een gemeenschap van de navolging van Christus.

Ook in Matteus 25:31-46 worden de echte navolgers van Christus vergeleken met schapen zij zijn degene die in hun normale dagelijks leven en de omgang met andere mensen laten zien dat zij de Herder navolgen. Zij geven eten aan wie honger heeft, onderdak aan de daklozen, bezoeken de gevangenen en ga zomaar door. Zij bedrijven de religie waar God behagen in heeft: Omzien naar wezen en weduwen in hun nood ipv zich te laten besmetten door de zelfzuchtige onverschillige geest van de wereld, de geest van Kain die zegt “ben ik mijn broeders hoeder.....” Nee zij zijn geheel anders want zij volgen de Herder na.

Schapen en geitebokken

Jezus heeft het echter ook hen die zich voordoen als schapen maar in feite niets anders dan koppige geiten zijn. Zij volgen Jezus wel na in theorie maar in feite denken ze alleen aal zichzelf. Waarom noemt Jezus hen geiten? Nou probeer maar eens een kudde geiten je te laten volgen? Ze volgen je hoogstens als je wat lekkers in je handen hebt maar zodra dat op is kan je het wel schudden. Geiten doen precies waar ze zelf zin in hebben en lopen enkel hun eigen behoeften achterna. Ze willen best wel soms een tijdje tussen de schapen lopen als dat hen uitkomt en ze daar voordeel aan hebben maar eigenlijk volgen ze niet werkelijk de Goede Herder. Op het moment dat Hij hen over moeilijk begaanbare wegen wil leiden, door donkere valleien of in een richting die hen niet uitkomt dan laten ze het afweten, ze gaan hun eigen weg omdat ze eigenlijk diep van binnen de Herder niet voldoende vertrouwen zoals een schaap dat doet.

En toch is het navolgen van de Goede Herder het beste voor ons want Hij heeft echt het beste met ons voor, beter dan wij zelf weten.

"Ja maar" zeggen sommigen mensen misschien: "ik heb een tijd Jezus nagevolgd maar mijn leven werd niet beter. Ik bleef ziek, arm, eenzaam, depressief en ga maar door". Als je echter hen beter leert kennen en je krijgt het hele verhaal te horen doen ontdek je vaak dat er vele delen van hun leven waren die ze niet in vertrouwen aan Christus hadden overgegeven en dat ze in heel veel dingen hun eigen weg waren blijven gaan. Ja, de Herder kan je niet leiden op de juiste plek als je steeds blijft afdwalen en Hij kan je niet voeden met gezond geestelijk voedsel als jij eigenwijs jezelf blijft vullen met wat giftig en ongezond voor je is en ga zo maar door.....

De profeet Jesaja zegt het volgende tegen het volk Israel dat klaagde over dat God hen niet verloste van hun vijanden in Jesaja 59:1-3

1De arm van de HEER is niet te kort om te redden,
zijn gehoor niet te zwak om te luisteren –
2jullie wangedrag is het
dat jullie en je God uit elkaar heeft gedreven;
door jullie zonden houdt hij zich verborgen
en wil hij je niet meer horen.
3Want jullie handen zijn besmeurd met bloed,
je vingers bezoedeld door wandaden,
je lippen spreken leugens,
je tong prevelt bedrog.

Waarom kon God hen niet redden? Waarom kon Hij hen niet helpen? Het was vanwege de zonde die nog aan hen kleefden. Ze hadden er niet mee afgerekend, ze zaten er nog aan vast.
Laten we niet kinderlijk zijn in ons denken over God. Gods almacht betekend niet dat Hij alles kan doen!!!

Hij is de waarheid dus kan Hij niet liegen of ons helpen om in een leugen te blijven leven en net te doen alsof alles goed is terwijl het niet zo is

Hij is goed dus kan geen deel hebben aan het kwaad of kwaad doen of ons helpen om het kwaad in stand te houden door er geen consequenties tegen over te stellen. Daarom zegt God: Wat je zaait zal je oogsten

Hij is heilig dus kan Hij geen deel hebben aan wat onheilig is en zal dus echt niet zegenen en bevestigen zolang wij onheilig blijven leven. Hij zal ons niet uitredden van de gevolgen van een onheilige levenswandel tot wij er ons echt van bekeren want anders zou Hij er daardoor alleen maar voor zorgen dat we er nog langer in door gaan ten koste van onszelf en anderen.

Navolgen betekend de Herder vertrouwen en ons om te keren van onze eigen weg naar zijn weg

De Goede Herder navolgen betekend dat we ons echt moeten afkeren van een leven dat niet deel is van de navolging. Het betekend dat we er voor kiezen om niet in ongehoorzaamheid te leven omdat we echt geloven, er echt ten diepste van overtuigd zijn dat de weg van de goede Herder de beste is.
Kunnen we in eigen kracht navolgen? Nee, we hebben de hulp van Gods Geest in ons binnenste nodig. Het goede nieuws is dat God ons graag Zijn Geest wil geven zodat Hij het willen en het werken in ons kan bewerken.
 
10Want wie vraagt ontvangt, en wie zoekt vindt, en voor wie klopt zal worden opengedaan. 11Welke vader onder jullie zou zijn kind, als het om een vis vraagt, in plaats van een vis een slang geven? 12Of een schorpioen, als het om een ei vraagt? 13Als jullie dus, ook al zijn jullie slecht, je kinderen al goede gaven schenken, hoeveel te meer zal de Vader in de hemel dan niet de heilige Geest geven aan wie hem erom vragen.’

Lucas 11:10-13

Laten we Hem daarom hier vrijmoedig om vragen zodat we door Hem de weg van de navolging kunnen bewandelen.

Amen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten