vrijdag 31 oktober 2014

Toetsing charismatische ingevingen in pastorale zorg en in kerk/gemeente

19 Doof de Geest niet uit 20 en veracht de profetieën niet die hij u ingeeft. 21 Onderzoek alles en behoud het goede 22 en vermijd elk kwaad, in welke vorm het zich ook voordoet.

1 Thess. 5:19-22

- Bestudeer de boodschap (los van de omstandigheden of persoon die het doorgeeft)

- Evalueer de boodschap in het licht van het onderwijs van Jezus en zijn voorbeeld

- Selecteer wat de toets heeft doorstaan en kijk hoe dit nu goed/bruikbaar is

- Communiceer dit op een liefdevolle, nederige en zachtmoedige wijze aan degene(n) voor wie de
  boodschap bedoeld is

- Bewaar de informatie

Let op:

Spectaculaire omstandigheden maken een boodschap niet meer of minder waar, dit geldt ook of een persoon spreekt met gezag of zelfvertrouwen of juist niet. Soms kan de stille stem als van een kind meer de waarheid uitdragen dan de overdonderende stem van een charismatisch figuur. Denk ook nooit dat God door een bepaald iemand niet kan spreken omdat deze geen christen is of zelf allerlei problemen heeft. Als God in de Bijbel door ezels kon spreken, door de mond van heidense koningen en door een afvallige hoge priester dan kan Hij door iedereen spreken!!! We moeten de boodschap toetsen en deze niet bij voorbaat afwijzen omdat de 'postbode' ons niet bevalt.

Ook als de 'postbode' ons wel bevalt mag dat geen factor zijn. De uitstraling van een persoon, ook als deze heel vriendelijk, beleefd en liefdevol is, of juist vol geestelijk gezag maakt een boodschap ook niet meer of minder waar. Niemand is immuun voor misleiding door de boze en tegelijkertijd kan God iedereen gebruiken. We moeten daarom altijd de boodschap toetsen en het goede behouden.

Bij God is geen 'aanziens des persoons'. Het gaat nooit om de boodschapper maar om de boodschap!!! Ook als de 'postbode' grote wonderen en tekenen doet valideert dat niet zijn/haar boodschap. Ook als de 'postbode' bekend is en veel boeken op zijn naam heeft staan, met rijkdom gezegend is of een grote groep volgelingen heeft dan valideert dat niet zin/haar boodschap. Zelfs als iemand machtig door God gebruikt wordt of gebruikt is in het verleden dan betekend dat niet dat hij/zij immuun voor misleiding is geworden: De apostel Petrus sprak het ene moment vol van de Geest en erkende Jezus als Heer en God terwijl hij vlak daarna door zijn angst om zijn dierbare vriend Jezus te verliezen een spreekbuis werd van Satan. En Hij was nog wel degene waarvan Jezus had gezegd 'op deze rots bouw ik mijn kerk'. Niets van wat voor ogen is, ook niet het grootste wonder, moet ons er van weerhouden om alles te toetsen in het licht van Christus en zijn onderwijs. Hij is Heer en Hij is centraal en alles moet in gehoorzaamheid aan Hem onderworpen worden. Toets alles en behoud het goede!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten