vrijdag 11 april 2014

Een andere kijk op de uitverkiezing



In de wereld van vandaag zijn er nog maar weinig koningshuizen die echt politieke macht hebben. Maar stel je eens voor dat een koning met echte politieke macht per decreet zou bepalen dat hij heeft besloten om al zijn onderdanen de gelegenheid te geven om door middel van adoptie lid van het koninklijk huis te worden. Er zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. Allereerst moet je de uitnodiging willen aannemen en ten tweede moet je bereid zijn om jouw oude manier van leven en doen geheel achter je te laten en je door middel van oefening en onderwijs te laten transformeren zodat je leert leven als een koningskind. Dit is precies wat God met de mensheid heeft gedaan. Hij heeft allen uitverkoren om door middel van adoptie deel te worden van Zijn gezin. Het is niet iets wat wij door verdienste verkrijgen, het is een gratis aanbod, theologisch aangeduid als ‘’genade’’. Het is dan duidelijk dat God ons heeft uitverkoren om deel van zijn gezin te worden, een gezin waarin we ons spiegelen aan God zoals Hij zichzelf aan ons heeft laten zien in Jezus Christus en van Hem leren, een gezin wat daardoor uniek is, anders is dan andere gezinnen. Dit is wat in de Bijbel word bedoeld met ‘’heiligen’’, mensen die apart gezet zijn om goede beelddragers van God te leren worden door Zijn liefdevolle voorbeeld na te volgen in alle aspecten van het leven (zie Efeziers 1:3-14).

Ieder mens is door God geliefd en God wil allen redden van hun verkeerde manier van leven (Johannes 3:16-17) maar niet ieder mens geloofd deze uitnodiging of gaat op die uitnodiging in (Marcus 16:15-16; Johannes 3:17-21). De reden waarom niet ieder mens op de uitnodiging in gaat is niet omdat zij dit niet zouden kunnen omdat zij verblind zouden zijn voor de waarheid want hoewel geen enkel mens uit zichzelf oprecht naar God zal zoeken werkt de  Heilige Geest van God in elk mens ter wereld en stelt ieder mens waar dan ook ter wereld in staat om op de uitnodiging van God in te gaan. Hij is uitgestort over de hele mensheid en overtuigd ieder mens aangaande wat een verkeerde manier van leven is (zonde); van wat de juiste manier van leven is (gerechtigheid: leven volgens het onderwijs van Christus); en van het feit dat iedereen vroeg of laat verantwoording af zal moeten leggen voor alles wat zij tijdens hun leven op aarde hebben gedaan (oordeel). God is in Zijn liefde echter zachtmoedig en nederig van hart en dwingt niemand zich te bekeren, ook niet als Hij hen overtuigd in hun hart van de waarheid. Een mens kan nog steeds besluiten om zijn of haar hart te verharden. Daarom waarschuwt de Bijbel elk mens ‘’verhard je hart niet als je zijn stem hoort’’. 

Deel worden van Gods gezin blijft een uitnodiging. God dwingt niemand om tot zich te komen en zij die zich tegen Hem keren zullen van kwaad tot erger vervallen en zoals duisternis het licht niet kan verdragen zal voor hen de eeuwigheid een hel zijn. Een voorproefje zie je hiervan soms al op aarde waar wrede zelfzuchtige mensen vol haat en afgunst goede zachtmoedige mensen niet in hun nabijheid kunnen verdragen. Liever wijzen ze het goede af dan dat ze zichzelf van hun kwaad afkeren. Dus als je zijn stem hoort, op welke wijze dan ook, Gods advies is: verhardt je hart niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten