donderdag 11 juni 2015

De Geest en het woord in logos en rhema

Efeziers 5:15-20

15Let dus goed op welke weg u bewandelt, gedraag u niet als dwazen maar als verstandige mensen. 16Gebruik uw dagen goed, want we leven in een slechte tijd. 17Wees niet onverstandig, maar probeer te begrijpen wat de Heer wil. 18Bedrink u niet, want dat leidt tot uitspattingen, maar laat de Geest u vervullen 19en zing met elkaar psalmen, hymnen en liederen die de Geest u ingeeft. Zing en jubel met heel uw hart voor de Heer 20en dank God, die uw Vader is, altijd voor alles in de naam van onze Heer Jezus Christus.

Kolossenzen 3:12-17 

12Omdat God u heeft uitgekozen, omdat u zijn heiligen bent en hij u liefheeft, moet u zich kleden in innig medeleven, in goedheid, bescheidenheid, zachtmoedigheid en geduld. 13Verdraag elkaar en vergeef elkaar als iemand een ander iets te verwijten heeft; zoals de Heer u vergeven heeft, moet u elkaar vergeven. 14En bovenal, kleed u in de liefde, dat is de band die u tot een volmaakte eenheid maakt. 15Laat in uw hart de vrede van Christus heersen, want daartoe bent u geroepen als de leden van één lichaam. Wees ook dankbaar. 16Laat Christus’ woorden (logos) in al hun rijkdom in u wonen; onderricht en vermaan elkaar in alle wijsheid, zing met heel uw hart psalmen en hymnen voor God en liederen die de Geest u vol genade ingeeft. 17Doe alles wat u zegt of doet in de naam van de Heer Jezus, terwijl u God, de Vader, dankt door hem.

Overdenking:

In deze twee brieven die gelijktijdig door Paulus zijn verstuurd moedigt Paulus de gelovigen in Kolosse en om vol van de Geest te zijn en om vol van het woord te zijn. Deze twee staan niet in tegenstelling zoals sommigen hebben gesuggereerd. In Johannes 1 lezen we dat Jezus is het woord (logos) van God de Vader. De Heilige Geest wijst ons op Jezus en Zijn onderwijs en brengt het ons weer in gedachten en overtuigd ons van de waarheid (Joh.15:26; 16:13-15).  God de Vader, De Zoon en de Heilige Geest zijn samen een eenheid. We moeten ze niet van elkaar scheiden in ons beperkte denken.

Jezus kunnen we niet leren kennen dan door de verkondiging van het woord. Het woord kunnen we echter niet begrijpen of aanvaarden tenzij de Heilige Geest ons er in ons hart van overtuigd dat het woord waar is (Joh. 16:7-15). Het woord kunnen we alleen goed begrijpen als we Jezus het vleesgeworden woord aannemen in ons leven en discipelen, navolgers worden van zijn onderwijs (Mt. 28:19). Wij kunnen echter het onderwijs van Jezus alleen navolgen als de Heilige Geest ons innerlijk veranderd en geestelijk tot leven brengt, hetgeen we de wedergeboorte noemen. De Heilige Geest geeft ons ook de kracht zodat wij levende getuigen worden van het woord van God wat nu ook vlees wordt in ons (Hand. 1:8).

Dit demonstreerd gelijk ook dat het idee dat de logos refereerd naar het geschreven woord in de bijbel en rhema refereerd naar een door de Heilige Geest geinspireerd woord incorrect is. Jezus in wie God in al zijn volheid woont en die ons de Heilige Geest heeft gezonden is zelf de logos van God. Het griekse woord rhema/rhemata zoals het in het Nieuwe Testament wordt gebruikt refereerd naar een specifiek stukje onderwijs dat God tot ons spreekt door mensen heen in de Bijbel (Matt. 4:4) of in het onderwijs van Jezus (Johannes 6:63, 15:17; Ef. 5:25-26) of door zijn volgelingen in de evangelie verkondiging, onderwijs of boodschap die God door zijn Geest aan ons persoonlijk doorgeeft (Lukas 1:38; 2:29; 3:2). In Romeinen 10:17 wordt ‘rhema’ gebruikt voor de evangelie verkondiging waardoor mensen tot geloof komen en in Handelingen 11:16 voor het herinneren van iets wat Jezus had onderwezen. Johannes 14:26 zegt dat de Heilige Geest ons de woorden van Christus in herinnering brengt.

Het is duidelijk uit het bovenstaande dat ‘logos’ en ‘rhema’ in Bijbelse zin niet tegenover elkaar staan want de ‘rhema’ komt vauit Hem die de ‘logos’ is. Een ‘rhema’ van God zal dan ook nooit tegen Christus in gaan. We moeten daarom alles toetsen en het goede behouden (1 Thes. 5:21).  In 2 Kor. 13:1 staat tevens dat elke uitspraak ‘rhema’ pas op basis van twee of drie getuigenverklaringen rechtsgeldig wordt.

Laten we ons daarom door de Heilige Geest inspireren en leiden en ons rijkelijk vullen met het onderwijs van Christus  en van hieruit verkondigen, onderwijzen en zingen met de vreugde die de Heilige Geest ons geeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten