zaterdag 14 juni 2014

T(huis) kerk zijn

Wat is de gemeente? Wat zegt Jezus hierover?

Ik geloof dat de blauw-druk van de gemeente in de ogen van Jezus goed is samengevat in de volgende drie teksten namelijk:

Johannes 15:1-17
We zijn geroepen om een gemeenschap van broederliefde te zijn

Matteüs 18:10-35
We zijn geroepen om elkaar te helpen de weg van Christus te bewandelen waarbij niet het recht van de sterkste geldt en dat de zwakke zich maar moet aanpassen maar waar we juist extra zorg en aandacht geven voor wie dreigen af te dwalen.

Matteüs 28:18-21
We zijn geroepen om onder en vanuit de authoriteit van de opgestane Heer te leven en dat betekend dat we ons met zijn lijden, sterven en opstanding identificeren: Dit is wat we publiekelijk belijden in de doop. Dat we alles leren onderhouden wat Hij ons geboden heeft en anderen uit alle volken helpen om dit te gaan doen. En dat we bewust met Hem leven vanuit de zekerheid dat Hij voortdurend met ons is, aanwezig in ons midden.

Let op wat Jezus zegt: Hij zegt leert alles onderhouden wat ik jullie bevolen heb; Hij zegt niet volg wat de hele Bijbel beveelt! Het gaat er niet om dat we de hele Bijbel te gehoorzamen want niet alles in de Bijbel is van toepassing op het vrijgekochte volk van Christus. Denk bijvoorbeeld aan de wet van Mozes die oog om oog, tand om tand voorschrijft. Niet voor niets heet het Oude Testament ‘oud’. Wij zijn geroepen om enkel en alleen al het onderwijs van Christus na te volgen en toe te passen in ons leven, in onze omgeving, in onze tijd. Niet het zware juk van de wet van Mozes, maar leven vanuit de lichte last van de wet van Christus: Heb God lief en je naaste als jezelf. Het onderwijs van Jezus is opgetekend en verder uitgelegd en uitgewerkt in het Nieuwe Testament. Het Oude Testament heeft daarmee niet afgedaan maar moet vanuit het Nieuwe Testament worden begrepen en onderworpen worden aan de wet van Christus. Apart van het onderwijs van Christus hoeven we niet allerlei andere regels en wetten toe te voegen waar mensen zich aan moeten houden want dan leggen we hen net als de farizeers en schriftgeleerden onnodig zware lasten op. Alleen Jezus is Heer; alleen Hij heeft het recht om regels op te leggen en zijn last is licht!!!

Johannes 15:1-17 Draag vrucht door in Jezus te blijven, Zijn woord in ons te hebben en Hem te gehoorzamen door in Zijn liefde te blijven en door elkaar lief te hebben.

Matteus 18:10-35 Hou rekening met de geringe/de zwakke in Christus, doe moeite om wie afdwalen te redden, wijs elkaar discreet en in liefde terecht, vergeef elkaar net zoveel als God ons vergeven heeft.

Matteus 20: 25-28  Jezus riep hen bij zich en zei: ‘Jullie weten dat heersers hun volken onderdrukken en dat leiders hun macht misbruiken. 26 Zo zal het bij jullie niet mogen gaan. Wie van jullie de belangrijkste wil zijn, zal de anderen moeten dienen, 27 en wie van jullie de eerste wil zijn, zal jullie dienaar moeten zijn – 28 zoals de Mensenzoon niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losgeld voor velen.’

Jezus geeft wat betreft Zijn volgelingen dus vooral richtlijnen over hoe we met elkaar om moeten gaan en hoe de sterkere de zwakkeren moeten dienen, en de leiders aller dienaars moeten zijn en niet moeten heersen. Hij geeft dus geen lijst van regels en richtlijnen hoe we ons als kerk moeten organiseren, wat voor gebouw we moeten samenkomen en hoe we de bijeenkomsten moeten inkleden.

Hij stelt eenvoudigweg het volgende in Mattheüs 18:20  
Want waar twee of drie vergaderd zijn (samen komen) in Mijn Naam, daar ben Ik in het midden van hen.  

In Zijn naam samenkomen is een wat ouderwetse manier om te zeggen dat we ons met Hem en alles waar Hij voor staat identificeren (i.e. zijn onderwijs, zijn voorbeeld, zijn claims, zijn beloften).
In hoe we dat verder organisatorisch vorm geven laat Jezus duidelijk vrij. Ik heb zelf voorkeur voor huiskamer-stijl samenkomsten waar ieder iets kan bijdragen en meer ruimte is voor vragen, maar een andere vorm is niet verkeerd tenzij het de navolging van Christus hinderd in plaats van bevorderd.

Het is wel goed om voor ogen te houden dat Bijbels gezien wij nu net zo veel gemeente zijn als wanneer we op zondag morgen samenkomen in Dekker!!!!  Dus ook als je het hebt over geestelijke gaven en bedieningen waarmee je elkaar mag dienen moet je niet enkel aan de zondagdienst denken: Waar twee of drie samenkomen in Mijn naam ben ik in hun midden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten