maandag 15 februari 2016

Omgaan met woede

Jakobus 1:20

"Menselijke woede brengt niet het goede voort wat God van ons verwacht"

De meeste mensen die  problemen hebben om hun boosheid te beheersen vermijden therapie. Zij vinden over het algemeen dat hun probleem niet zo erg is. Ze leven vaak in een stuk ontkenning dat hun uitbarstingen van woede innerlijke verwondingen veroorzaken bij hun kinderen, partners, vrienden en andere dierbaren.
De daders kunnen hierdoor geïsoleerd raken omdat omstanders zich gaan beschermen tegen de woede waar ze regelmatig aan worden blootgesteld door emotioneel en/of fysiek afstand van hen te nemen. Ook dan kunnen de daders vaak niet onder ogen zien dat dit door hun onverwerkte boosheid wordt veroorzaken. Meestal wordt dan de fout bij de ander neergelegd en zo komt er geen daadwerkelijke verandering in de situatie.
Soms wordt de boosheid uitgestort over een zondebok.  Een zondebok kan altijd wel gevonden worden want elk mens maakt fouten. Mensen in de omgeving van iemand met woede aanvallen voelen dit vaak haarfijn aan en lopen op hun tenen om niet het doelwit te worden. Een klein foutje,  teleurstelling of irritatie is genoeg om een stortvloed van woede los te maken. Deze is doorgaans niet in verhouding tot de (veronderstelde) fout van het slachtoffer.
Het probleem van woede en ook gedachten van wraak (soms zelfs moordzuchtige wraak) zijn heel normaal bij slachtoffers van verwaarlozing of misbruik.  Echter als deze problemen niet worden besproken en opgelost in therapie  zullen onschuldigen worden gestraft voor wat de daders hebben gedaan.  Dit brengt dan nog meer schaamte en zelfverwijt.

De slachtoffers kunnen op hun beurt ook weer hun boosheid onderdrukken en later op anderen afreageren. Op deze wijze gaat misbruik door van generatie op generatie totdat iemand de moed heeft om zijn of haar woede probleem onder ogen te zien en de hulp vind om door het onderliggende verdriet heen te werken. Uiteindelijk zijn daders meestal ook slachtoffers en zijn slachtoffers potentiele daders, beiden hebben hulp nodig. Zoals men in het Engels zegt “hurting people hurt people’.

Als je problemen hebt met woede of te maken hebt met iemand in je nabije omgeving die hiermee worstelt dat raden we je aan om zo snel mogelijk deskundige hulp gaat zoeken. Het is echt mogelijk om hier met de juiste hulp vrij van te komen. Dus geef de hoop niet op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten