zondag 7 februari 2016

Leven vanuit genade en in genade

Genade is een bovennatuurlijk licht, een gave die van God afkomt.
Genade is het merkteken van de uitverkorenen, en een onderpand van hun eeuwige verlossing; zij verheft de mens van het aardse tot de liefde voor het hemelse. Genade maakt zo van een vleselijk mens een geestelijk mens.

Thomas a Kempis, de navolging van Christus

Het woord genade is allang geen algemeen gangbaar Nederlands woord meer en het is daarom belangrijk dat we kijken naar wat het nu eigenlijk betekend.

Het achterliggende Griekse woord dat in de grondtekst van het Nieuwe Testament staat is het woord 'charis'. Dit Griekse woord betekende onder meer ‘gunst, geschenk, gave’, het is een ‘een blijk van goedgunstigheid’ en genadevol zijn is ‘een gunstige gezindheid’ hebben t.o.v de ander.

Laten we naar een paar bijbelteksten kijken waar we de betekenis uit de grondtekst overnemen en in plaats van genade goedgunstigheid lezen:

Romeinen 5:15

Maar de Gods geschenk van goedgunstigheid ten opzichte van ons gaat de overtreding verre te boven. Door de overtreding van één mens moesten alle mensen sterven, maar de goede gunst die God aan alle mensen schenkt door die ene mens, Jezus Christus, is veel overvloediger.

Wij zijn mensen die schuldig zijn, wij hebben geen van allen trouw volgens de wet van God geleeft. Wij zijn alle overtreders, we zijn allen schuldig. Maar Gods goedgunstigheid is veel groter. Liefde bedekt tal van zonden en God heeft door Jezus zijn liefde getoond.

Efeziërs 2:4-5

Maar omdat God zulke warme gevoelens ten opzicht van ons heeft, omdat de liefde die hij voor ons heeft opgevat zo groot is, heeft hij ons, die dood waren door onze zonden, samen met Christus levend gemaakt. Ook u bent nu door zijn goedgunstigheid gered.

Omdat God ons goedgunstig gezind is heeft hij ons onze zonden niet toegerekend, maar heeft hij er voor gezorgd dat we geholpen werden, dat we werden gered van de schuld, eeuwige straf en macht van de zonde over ons leven.

2 Timoteüs 1:9

Hij heeft ons gered en ons geroepen tot een heilige taak, niet op grond van onze daden, maar omdat hij daartoe in zijn goedgunstigheid voor ons besloten had. Deze goede gunst was ons al vóór alle tijden gegeven in Christus Jezus.

M.a.w. God wilde ons mensen altijd al zo zegenen met een heilige taak, de taak om in navolging van Hem te leven, van Hem te leren en op Hem te gaan lijken

Titus 2:11-12
Gods goedgunstigheid ten opzichte van ons is zichtbaar in dat hij redding aanbiedt aan alle mensen. Ze leert ons dat we goddeloze en wereldse begeerten moeten afwijzen en bezonnen, rechtvaardig en vroom in deze wereld moeten leven.

God biedt redding aan, aan alle mensen. En voor wie gered is leert zijn goedgunstigheid ons te leven op een gezonde, heilzame wijze die goed voor ons en voor elkaar is, en alles wat dit in de weg staat af te wijzen

Maar genade is niet alleen van God naar ons toe, Hij wil graag dat wij in navolging van Hem leven en net zo vol genade, net zo positief, goedgunstig zijn ten opzichte van alle mensen.

Denk dan ook aan Matteüs 6:14

Want als jullie anderen hun misstappen vergeven, zal jullie hemelse Vader ook jullie vergeven.

Laten we elkaar genadig zijn, vergevende en liefhebbende zodat we elkaar steeds nieuwe kansen geven en samen groeien in de genade van God

Amen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten