dinsdag 17 maart 2015

Goed nieuws voor de armen

Lukas 4:14-21

14Jezus keerde, gesterkt door de Geest, terug naar Galilea. Het nieuws over hem verspreidde zich in de hele streek. 15Hij gaf onderricht in de synagogen en werd door allen geprezen. 16Hij kwam ook in Nazaret, waar hij was opgegroeid, en volgens zijn gewoonte ging hij op sabbat  naar de synagoge. Toen hij opstond om voor te lezen, 17werd hem de boekrol van de profeet Jesaja overhandigd, en hij rolde hem af tot de plaats waar geschreven staat:
18‘De Geest van de Heer rust op mij,

want hij heeft mij gezalfd om aan armen het goede nieuws te brengen
heeft hij mij gezonden om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken
en aan blinden het herstel van hun zicht,
om onderdrukten hun vrijheid te geven,
19om een genadejaar van de Heer uit te roepen.’

20Hij rolde de boekrol op, gaf hem terug aan de dienaar en ging weer zitten; de ogen van alle aanwezigen in de synagoge waren op hem gericht. 21Hij zei tegen hen: ‘Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan.’ 

Goed nieuws voor de armen

Het Evangelie van Jezus Christus is goed nieuws voor de armen want zij leert ons allen om niet langer aan het eigen belang te denken maar evenveel aan het belang van de ander. Zij die volgens het Evangelie van Jezus leven zijn niet gierig maar vrijgevig; zij zijn niet bezig om schatten op aarde te verzamelen maar schatten in de hemel door met alles wat God hen heeft toevertrouwd zo veel mogelijk goed te doen. Tenslotte waar je schat is, zal ook je hart zijn bestemming vinden.

Goed nieuws voor gevangenen

Het evangelie is goed nieuws voor allen die gevangen zijn, hetzij in een gevangenis door mensen gemaakt, hetzij gevangen in allerlei verslavingen, schadelijke gedachtenpatronen of op andere wijze. Jezus maakt onze harten vrij zodat waar we ook zijn, zelfs in slavernij, armoede, onderdrukking of de gevangenis dat we voor Hem kunnen leven door goed te doen aan alle mensen. Hij maakt ons ook vrij van alle dingen die onze gedachten en hart in hun macht houden waardoor we niet mens kunnen zijn zoals we bedoeld zijn. De waarheid zal je vrij maken en Jezus is die waarheid. In zijn karakter, onderwijs en voorbeeld laat Hij ons zien hoe wij bedoeld zijn en door zijn dood aan het kruis en opstanding geeft hij ons de mogelijkheid om deel van Hem te worden. Ook gefet Hij door zijn Geest ons de kracht om zo als Hem te worden.

Goed nieuws voor de blinden

Jezus laat ons dingen zien zoals ze werkelijk zijn. In ons hart, in ons leven, in onze omgeving, samenleving en wereld. Hij is het licht die zijn licht laat schijnen en alles wat duister en verkeerd is aan het licht brengt zodat het kan worden aangepakt. Dan tasten we niet meer als blinden rond in deze wereld, Hij is ons licht.

Vrijheid voor alle onderdrukten

Allen die onder allerlei vormen van onderdrukking leven kunnen in Jezus hun vrijheid vinden. Door Hem kunnen we ons innerlijk vrij maken van wie ons ook maar onderdrukt en kunnen we leven in het heerlijke leven met Hem zelfs temidden van hele moeilijke omstandigheden. Hij brengt ons leven en overvloed, vreugde, vrede en liefde, zelfs te midden van grote ellende. Velen kunnen hier van getuigen: Corrie ten Boom in het Nazi concentratie kamp en vele christenen in gevangenkampen wereldwijd. Jezus makat waarlijk vrij. En na onze tijdelijke reis op aarde gaan we voor eeuwig de totale vrijheid, blijdschap en heerlijkheid genieten in Zijn nabijheid.

Amen







Geen opmerkingen:

Een reactie posten