zondag 27 juli 2014

Geef satan geen kans

Het nieuwe leven Efeze 4:25-5:2

25 Leg daarom de leugen af en spreek de waarheid tegen elkaar, want wij zijn elkaars ledematen. 

Daarom...daarom wat? De ‘daarom’ slaat op de voorgaande 4 verzen:

20 Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! 21 U hebt toch over hem gehoord, u hebt toch onderricht over hem gekregen? Door Jezus wordt duidelijk 22 dat u uw vroegere levenswandel moet opgeven en de oude mens, die te gronde gaat aan bedrieglijke begeerten, moet afleggen, 23 dat uw geest en uw denken voortdurend vernieuwd moeten worden24 en dat u de nieuwe mens moet aantrekken, die naar Gods wil geschapen is in waarachtige rechtvaardigheid en heiligheid.

Paulus geeft dus nu een aantal voorbeelden van wat het betekend om niet langer volgens onze oude natuur te leven maar vanuit onze nieuwe natuur, Christus in ons, aanwezig in ons door de Heilige Geest

‘Leg de leugen af’ ‘spreek de waarheid’

Het lijkt zo eenvoudig maar in werkelijkheid leven heel veel christenen niet in de waarheid.

Bang voor afwijzing doen ze zich anders voor dan ze zijn; laten ze niet het achterste van hun tong zien; houden ze verborgen wat werkelijk in hun hart leeft.

Sommigen gebruiken zelfs hele religeuse maskers waarbij ze zich aan allerlei zogenaamde geestelijke regels en richtlijnen houden; hun echte gevolenes en impulsen met al hun kracht onder drukken en zich te houden aan een aantal uiterlijke kenmerken van het navolgen van Jezus. Ze leven echter niet vanuit hun hart maar vanuit hun hoofd. Ze geven hun tienden, gaan naar bidstond en bijbelstudie, leven een respectabel bestaan maar in hun hart is het een chaos, is het donker, boos, verdrietig enz..... Hun hart is misschien vol van zondige begeerten en zelfzucht; of het is vol bitterheid en onvergevingsgezindheid; of het is vol onververwerkt verdriet, schaamte en schuld die ze al jaren onderdrukken, enzovoorts enzovoorts......

Dat is niet leven in waarheid, dat is het leven van een leugen en het beschadigd hen en anderen, het is een open deur naar de aartsleugenaar toe, een wapen in de handen van Satan en zijn demonen om mee te stoken en misbruik van te maken.

Dus zegt Paulus om werkelijk in de waarheid te kunnen leven vanuit de liefde van God moet je in elk geval op de volgende zaken goed opletten:

26 Als u boos wordt, zondig dan niet: laat de zon niet ondergaan over uw boosheid, 27 geef de duivel geen kans. 

Geef de duivel geen kans door onvergevingsgezindheid en bitterheid toe te laten in jouw hart.

Jezus spreekt heel erg vaak over het belang om te vergeven zoals God ons heeft vergeven. Als we een ander niet van harte willen vergeven, hoe veel kwaad ze ons ook hebben gedaan, dan betekend dat, dat we zelf niet goed hebben begrepen hoe enorm zondig wij waren en vaak nog zijn en hoeveel God ons heeft vergeven en nog vergeeft.

Denk aan de gelijkenis van de man met schulden:

Lees: Matteus 18:21-35 Als we niet vergeven wordt ons eigen hart onze prive martelkamer waar we overgeleverd zijn aan kwade machten en invloeden. Als je niet vergeeft kan God je niet helpen/verlossen: Jesaja 59:1-2.

Als wij niet vergeven dan kunnen wij Gods vergeving niet ontvangen en zijn we overgeleverd aan de beulen, satan en zijn machten.

Zie ook: 1 Cor. 13:5 de liefde....ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan. Liefde vergeeft!!!

28 Laat wie steelt niet meer stelen, maar eerlijk de kost verdienen door zelf hard te werken om iets weg te kunnen geven aan wie het nodig heeft.

Liefde geeft: Niet iets wegnemen van een ander maar juist aan de ander geven, anderen bijstaan in hun nood

29 Laat geen vuile taal over uw lippen komen, maar alleen goede en waar nodig opbouwende woorden, die goeddoen aan wie ze hoort. 

Liefde spreekt: Goede en opbouwende woorden

30 Maak Gods heilige Geest niet bedroefd, want hij is het stempel waarmee u gemerkt bent voor de dag van de verlossing. 

Hoe bedroeven we hem? Door ons niet door Hem te laten leiden maar onze oude natuur na te blijven volgen.

31 Laat alle wrok en drift en boosheid varen, alle geschreeuw en gevloek, en alle kwaadaardigheid.

Alle negatieve dingen in woord en daad, in gedachten en gevoelens moeten we los laten, laten vare.

32 Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft.

Door de kracht van de Geest kunnen we goed zijn voor elkaar, echt praktisch medeleven tonen en elkaar vergeven zoals God ons heeft vergeven.

Efeze 5

1 Volg dus het voorbeeld van God, als kinderen die hij liefheeft, 2 en ga de weg van de liefde, zoals Christus, die ons heeft liefgehad en zich voor ons gegeven heeft als offer, als een geurige gave voor God.
God gaf ons in Jezus het voorbeeld van hoe we moeten leven: Een leven van de weg van de liefde. Dat is een leven dat een geurige gave, een offer tot Gods eer is.

Echte aanbidding is een leven leiden van liefde tot Gods eer.

Laten we Hem zo navolgen.

Amen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten