vrijdag 31 oktober 2014

Toetsing charismatische ingevingen in pastorale zorg en in kerk/gemeente

19 Doof de Geest niet uit 20 en veracht de profetieën niet die hij u ingeeft. 21 Onderzoek alles en behoud het goede 22 en vermijd elk kwaad, in welke vorm het zich ook voordoet.

1 Thess. 5:19-22

- Bestudeer de boodschap (los van de omstandigheden of persoon die het doorgeeft)

- Evalueer de boodschap in het licht van het onderwijs van Jezus en zijn voorbeeld

- Selecteer wat de toets heeft doorstaan en kijk hoe dit nu goed/bruikbaar is

- Communiceer dit op een liefdevolle, nederige en zachtmoedige wijze aan degene(n) voor wie de
  boodschap bedoeld is

- Bewaar de informatie

Let op:

Spectaculaire omstandigheden maken een boodschap niet meer of minder waar, dit geldt ook of een persoon spreekt met gezag of zelfvertrouwen of juist niet. Soms kan de stille stem als van een kind meer de waarheid uitdragen dan de overdonderende stem van een charismatisch figuur. Denk ook nooit dat God door een bepaald iemand niet kan spreken omdat deze geen christen is of zelf allerlei problemen heeft. Als God in de Bijbel door ezels kon spreken, door de mond van heidense koningen en door een afvallige hoge priester dan kan Hij door iedereen spreken!!! We moeten de boodschap toetsen en deze niet bij voorbaat afwijzen omdat de 'postbode' ons niet bevalt.

Ook als de 'postbode' ons wel bevalt mag dat geen factor zijn. De uitstraling van een persoon, ook als deze heel vriendelijk, beleefd en liefdevol is, of juist vol geestelijk gezag maakt een boodschap ook niet meer of minder waar. Niemand is immuun voor misleiding door de boze en tegelijkertijd kan God iedereen gebruiken. We moeten daarom altijd de boodschap toetsen en het goede behouden.

Bij God is geen 'aanziens des persoons'. Het gaat nooit om de boodschapper maar om de boodschap!!! Ook als de 'postbode' grote wonderen en tekenen doet valideert dat niet zijn/haar boodschap. Ook als de 'postbode' bekend is en veel boeken op zijn naam heeft staan, met rijkdom gezegend is of een grote groep volgelingen heeft dan valideert dat niet zin/haar boodschap. Zelfs als iemand machtig door God gebruikt wordt of gebruikt is in het verleden dan betekend dat niet dat hij/zij immuun voor misleiding is geworden: De apostel Petrus sprak het ene moment vol van de Geest en erkende Jezus als Heer en God terwijl hij vlak daarna door zijn angst om zijn dierbare vriend Jezus te verliezen een spreekbuis werd van Satan. En Hij was nog wel degene waarvan Jezus had gezegd 'op deze rots bouw ik mijn kerk'. Niets van wat voor ogen is, ook niet het grootste wonder, moet ons er van weerhouden om alles te toetsen in het licht van Christus en zijn onderwijs. Hij is Heer en Hij is centraal en alles moet in gehoorzaamheid aan Hem onderworpen worden. Toets alles en behoud het goede!!!

dinsdag 28 oktober 2014

Elke dag nieuwe kansen met God

Toen u nog slaven van de zonde was, was u niet gebonden aan de gerechtigheid. Wat hebt u daarmee geoogst? Dingen waarvoor u zich nu schaamt, want ze leiden tot de dood. Maar nu, bevrijd van de zonde, en in dienst van God, oogst u toewijding aan Hem en zelfs het eeuwige leven. Het loon van de zonde is de dood, maar het geschenk van God is het eeuwige leven in Christus onze Heer.

Romeinen 6:20-23 (NBV vertaling)

Toen u nog verslaafd aan dingen waarvan God heeft gezegd dat ze niet goed voor u zijn was u niet bezig wat juist goed voor u is. Wat zijn daar de gevolgen van geweest? U deed dingen waar u zich nu over schaamt, dingen die u en anderen afbraken. Maar nu, bevrijd van de verslaving aan dingen die niet goed voor u zijn, bent u in dienst van God, en het gevolg daarvan is dat u steeds meer leert te leven zoals Hij dat van u vraagt en ontvangt u eeuwig leven. Tenslotte is het gevolg van verslaving aan dingen die volgens God niet goed voor u zijn dat u er totaal kapot aan gaat, maar God heeft ons eeuwig leven gecshonken in Jezus Christus, onze Heer.

Romeinen 6:20-23 (vrije vertaling)

In zijn Bijbels dagboek 'nooit alleen' stelt Adrian Plass voor dat we de Bijbel moeten lezen als weeskinderen die schamel gekleed en hongerig rondhangen voor een bakkerij. Ongetwijfeld werden ze aangetrokken door de heerlijke geuren en warmte die daar vanuit straalde. Stel je voor dat deze kinderen worden uitgenodigd om binnen te komen, heerlijk mee te eten, te genieten van de warmte en dat ze daar voortaan mogen blijven als geadopteerde kinderen, deel van het gezin van de bakker.

Dat is wat God wil doen voor ons. We zijn door het doen van dingen waarvan God heeft gezegd dat ze niet goed voor ons zijn vervreemd van God en elkaar. Ook hoe anderen ons hebben behandeld heeft ons verder gebroken en innerlijk verwond.  We zijn innerlijk eigenlijk maar schamel gekleed en hongerig, kwetsbaar en gebroken, op zoek naar echte liefde en geborgenheid.

God wil ons met open armen ontvangen zoals we zijn en onze verkeerde daden en keuzes vergeven en ons een nieuwe kansen geven om als deel van zijn gezin opnieuw te beginnen, maar nu met zijn hulp. Nieuwe kansen elke dag, zelfs als we soms terug vallen in verkeerde keuzes om opnieuw te beginnen. Kansen om te groeien en te veranderen, niet door het zo heel hard te proberen maar door ons te laten vullen door zijn liefde. Dan zijn we als verlepte planten die weer gaan groeien en bloeien.

vrijdag 10 oktober 2014

Paulus en Zwarte Piet

Paulus en Zwarte Piet

In de christen gemeenschap in Rome was er veel onenigheid. Met name christenen van Joodse afkomst voelde zich diep gekwetst als je varkensvlees voorgeschoteld kregen tijdens maaltijden met christenen van niet-Joodse afkomst. Dit gaf een heleboel ergernis bij de Joden. De niet-Joden aan de andere kant beriepen zich op hun vrijheid in Christus.  Er is niets verkeerds met het eten van varkensvlees, Jezus heeft duidelijk onderwezen dat we alles mogen eten. Als varkensvlees tijdens de maaltijden geen zonde is, waarom doen de Joden er dan zo moeilijk over.  De Joodse houding gaf een heleboel ergernis bij de niet-Joden. Zowel de Joden als niet-Joden vonden dat ze het recht hadden om volgens hun culturele normen te leven. Voor de Joden was varkensvlees taboe, terwijl de niet-Joden hun vrijheid om te eten en te drinken wat zij maar wilden erg belangrijk vonden. Dit gaf dus botsingen in de gemeenschap.

In Nederland vandaag hebben we een soortgelijke situatie, alleen nu is de ergernis niet over eten of drinken maar over of zwarte piet wel of niet een onschuldig vermaak is. Aan de ene kant heb je mensen die stellen dat dit een onschuldig feest voor kinderen is zonder de bedoeling om mede-Nederlanders met een donkere huidskleur te discrimineren. Als er ooit eens een discriminerende ondertoon was dan is dit al decennia niet meer het geval. Er is dus niets mis met zwarte piet als knecht van sinterklaas. Deze mensen ergeren zich aan het feit dat andere mensen wel zwarte piet associeren met discriminatie.  Tegelijkertijd is er een groeiende groep mensen die zich ergert aan het feit dat je geen jodenster op je kleding mag dragen omdat dit de Nederlanders van Joodse afkomst kwetst, maar dat het wel de normaalste zaak van de wereld wordt gevonden dat in het figuur van zwarte piet de Nederlanders van Afrikaanse afkomst herinnert worden aan de Afrikaanse holocaust van honderden jaren slavernij.  Veel van hen worden nog dagelijks geconfronteerd met de sociale en economische gevolgen van discriminatie in onze maatschappij.

Het antwoord van Paulus in Romeinen 14 op de situatie in Rome 2000 jaar geleden was als volgt:

13 Laten we elkaar daarom niet langer veroordelen, maar neem u voor, uw broeder en zuster geen aanstoot te geven en hen niet te ergeren. 14 Omdat ik één ben met de Heer Jezus weet ik, en ben ik ervan overtuigd, dat niets op zichzelf onrein is, maar dat iets onrein is voor wie het als onrein beschouwt. 15 Als u dus uw broeder of zuster kwetst door wat u eet, handelt u niet langer overeenkomstig de liefde. Laat hen voor wie Christus gestorven is niet verloren gaan door het voedsel dat u eet. 16 Breng het goede dat God u schenkt geen schade toe, 17 want het koninkrijk van God is geen zaak van eten en drinken, maar van gerechtigheid, vrede en vreugde door de heilige Geest. 18 Wie Christus zo dient, doet wat God wil en wordt door de mensen gerespecteerd. 19 Laten we daarom streven naar wat de vrede bevordert en naar wat opbouwend is voor elkaar.

In feite zegt Paulus hier dat beide groepen eigenlijk deels gelijk hebben en dus elkaar niet moeten veroordelen. Of je iets waar de Bijbel ons verder vrij in laat wel of niet doet is jouw goed recht. Iedereen is vrij om volgens zijn culturele normen te leven binnen de grenzen van het evangelie.  Maar, voegt hij er aan toe: kwets elkaar niet, maar bevorder liever de vrede. Dit is naastenliefde, om in bijzaken jouw rechten en voorkeuren omwille van de ander opzij te zetten. Maar als we koppig door gaan met aanstoot geven en elkaar te kwetsen dan zijn we liefdeloos bezig. Mochten de niet-Joden toen geen varkensvlees meer eten? Natuurlijk wel, alleen ze moesten dit niet doen in het bijzijn van hun Joodse medemensen die hier moeite mee hadden.

Als we dit zouden toepassen in Nederland vandaag dan is er niets mis mee om Sinterklaas te vieren met zwarte pieten in een huis/school/plaats waar er geen mensen zijn die hierdoor gekwetst worden. Tegelijkertijd is het een daad van mensenliefde en respect om in een plaats waar er wel mensen die hierdoor worden gekwetst aanpassingen te maken om dit te voorkomen.

Erwin van der Meer

maandag 6 oktober 2014

Wie is onze God?

Als mensen die oprecht Jezus willen navolgen is het belangrijk om Matteüs 6:24 serieus te overdenken in onze materialistische samenleving:

Niemand kan twee werkgevers tegelijk dienen: hij zal de eerste op de tweede plaats zetten en de tweede liefhebben, of hij zal juist toegewijd zijn aan de ene en de andere verwaarlozen. Jullie kunnen niet God dienen en tegelijkertijd naar meer weelde voor jezelf streven. 

Ja zeg je misschien, ik moet wel van geldverdienen een prioriteit maken in mijn leven want anders kan ik mijn hudige levensstijl niet meer veroorloven, niet de leuke uitjes en vakanties boeken die ik graag wil doen, en zijn mijn gezinleden misschien ontevreden!

Jezus antwoordt hierop:

Mat 6:31 Vraag je dus niet bezorgd af: “Wat zullen we eten?” of: “Wat zullen we drinken?” of: “Waarmee zullen we ons kleden?” – 32a dat zijn allemaal dingen die de heidenen najagen......

Dat vinden we misschien niet leuk om te horen maar de diagnose is duidelijk 'dat zijn allemaal dingen die de heidenen na jagen'. Zo behoren wij niet langer te leven, wij zijn toch vanuit het duister overgegaan naar het licht? Jezus zegt ook in Mat. 6:32b-33

 Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. 33 Zoek liever eerst het koninkrijk van God en leef op een manier die goed is in Zijn ogen, dan zullen al die andere dingen die je nodig hebt erbij gegeven worden.

Dat moet onze prioriteit zijn: Gods koninkrijk en leven op een wijze die goed is in Gods ogen. Maar ja, op welke God vertrouwen we eigenlijk echt als het er op aan komt? Als het gaat over ons levensonderhoud? Onze Vader in de hemel of de 'god' van het geld?

zaterdag 4 oktober 2014

Een veranderde kapitalist

Toen een geldzuchtige materialist, kapitalist en onderdrukker van mensen met Jezus in aanraking kwam kwam hij tot inkeer. Het bewijs dat hij werkelijk was veranderd door zijn ontmoeting met Jezus werd zichtbaar in hoe hij dubbel terug betaalde wat hij van de mensen had afgeperst.  Ook gaf hij vrijwillig de helft van zijn bezit aan de armen (Lukas 19:1-10). Hieruit kunnen we afleiden dat een hart wat werkelijk door de ontmoeting met Jezus is veranderd er naar streeft om net zo goed voor de medemens zorgen als voor onszelf. Een hart wat zich werkelijk heeft laten veranderden door Hem kan nu gemaakte fouten onderkennen en erkennen en zal waar mogelijk dit proberen goed te maken. Helaas waren er velen die een ontmoeting met Jezus hadden maar niet wilden veranderen of alleen wat cosmetische aanpassingen maakten om zo goed te lijken in de ogen van mensen en van zichzelf. Ook nu 2000 jaar later gebeurd nog steeds hetzelfde als mensen Jezus ontmoeten in ons leven of in de woorden van de Bijbel. Sommigen komen tot inkeer maar anderen verharden hun hart.

donderdag 2 oktober 2014

Afrekenen met de afreken cultuur

Afrekencultuur: alles kan tegen je gebruikt worden

Iemand vertelde me pas: bij ons thuis hebben we een echte afrekencultuur. Wanneer je iets zegt of doet kan het zomaar tegen je gebruikt worden, ook jaren later. Mondige gezinsleden kunnen zomaar gestraft worden om onduidelijke redenen en mondige vrienden en overige familie kunnen voor altijd de deur gewezen worden.

Ik heb soortgelijke culturen meegemaakt in kerken en religieuse organisaties, bij overheden en ook in het bedrijfsleven.

Kenmerken van de afrekencultuur

Wat is nu een afrekencultuur? Waar hebben we het eigenlijk over? De kenmerken van een afreken cultuur (in gezin/kerk/organisatie/bedrijf):

- Er is sprake van onvoldoende vertrouwen onderling.

- Er is een gevoel van onveiligheid bij de ondergeschikten (kinderen).

- Dingen kunnen zomaar tegen je gebruikt worden, ook kunnen gemaakte fouten uit het
  verleden voor dit doel weer opgerakeld worden.

- Wie een eigen afwijkende mening heeft wordt daarop negatief beoordeeld en
  komt op verschillende manieren onder druk te staan om zich te onderwerpen.
  Bijvoorbeeld straf, vernedering en/of tegenwerking op andere gebieden.

- Er is sterk hierarchisch leiderschap aanwezig waar iedereen zich voortdurend zelfs
  voor de kleinste zaken aan moet verantwoorden. Er is weinig of geen vrijheid of
  ruimte voor eigen initiatief en zeker geen waardering.

- Alles wordt vooral top-down geregeld: inspraak wordt niet op prijs gesteld en
  onvoldoende medewerking of tegenspraak wordt streng afgestraft.

- Wie een fout maakt wordt afgestraft maar fouten van degene die de leiding heeft zijn
  niet of nauwelijks bespreekbaar

- Leidinggeven is vooral het beheersen en overheersen van anderen

Angst

Afrekencultuur is een angstcultuur. Duidelijk is dat mensen zich bang en onprettig voelen. Ze voelen zich over het algemeen onveilig omdat er geen vertrouwen is binnen het gezin, de kerk, de organisatie of het bedrijf.

Oorzaken

De oorzaken analyserend kom je toch vooral uit bij gezagsdragers/leidinggevenden die niet goed functioneren. En laten we wel wezen: wanneer de ondergeschikten  niet functioneren is er een probleem maar wanneer de gezagsdragers/leiders niet functioneren is dat een probleem vermenigvuldigd met het aantal personen onder hun gezag.

Gevolgen

Het moge duidelijk zijn dat de afrekencultuur dramatische gevolgen heeft:

-  De ondergeschikten komen niet tot emplooiing  en raken gedemotiveerd

-  Er ontstaan weerstanden onderling omdat ondergeschikten afreken gedrag
   gaan overnemen en toepassen onderling

- De ondergeschikten worden in het gareel gedwongen of worden gedwongen
  om te vertrekken

- Dingen worden niet efficient uitgevoerd want er is geen flexibiliteit en geen
  ruimte voor improvisatie en aanpassing aan nieuwe omstandigheden.

- Er is geen leer en groei cultuur omdat er geen ruimte is voor afwijkende ideeen

- Er is passieve weerstand in de vomr van een minimum inzet bij ontevreden
  ondergeschikten

- Leidinggevenden worden naar de mond gepraat en een schone schijn wordt
  opgehouden om hen tevreden te houden zelfs als dingen goed fout gaan

- Er is competitie tuusen de ondergeschikten om in de gunst te komen bij de
  leidinggevenden

- Er vinden allerlei processen onder de oppervlakte plaats die op subtiele wijze de
  belangen, voorkeuren en angsten van de leidinggevenden bespelen om hen zo
  te beinvloeden en manipuleren.

Al deze dingen staan ontwikkeling, groei, verbetering, openheid, eerlijkheid, menslievendheid en persoonlijke ontwikkeling van alle betrokkenen in de weg.

Leerdoel 

Afrekenen met het afrekenen en gaan van afrekenen naar afspreken

Een traject moet worden gevolgd gericht op eerlijk, transparant en zonder angst en dreiging afspreken, bespreken, uitspreken en aanspreken.

Overheersende gezagsdragers zijn over het algemeen erg bang en onzeker en daardoor geneigd om verandering zo lang mogelijk tegen te werken.  Zij moeten worden gemotiveerd en overtuigd worden dat verandering ook voor hen beter is. Zij moeten leren wat het betekend om in de Geest van Christus (liefde) en volgens Zijn waarheid op zachte wijze leiding te geven in plaats van op basis van de verkeerde ideeen die hen angst in boezemen en hen het gevoel geven alles te moeten beheersen. Leer van mij zegt Jezus, ik ben zachtmoedig en nederig van hart.

De ondergeschikten hebben meestal hun vertrouwen verloren in de gezagsdragers en zijn misschien al langere tijd gewent om niet hun mening openlijk te delen maar indirect en door middel van manipulatie dingen proberen te beinvloeden. Zij moeten worden geholpen om vertrouwen te krijgen in openheid, eerlijkheid en transparantie. Zij moeten moedig in liefde voor zichzelf en anderen in openheid en waarheid leren wandelen en zich niet langer door een geest van lafhartigheid laten leiden.

Zij moeten ook worden geholpen om de leidinggevenden weer een kans te geven om dingen nu beter te gaan doen. Dit vraagt vergeving en een houding van genade en een bewuste keuze om nu de leider/gezagsdrager die zelf fout bleek te zitten zelf niet op haar/zijn fouten af te rekenen. Als zij hun fouten erkennen en willen veranderen dan moeten we hen weer een eerlijke nieuwe kans geven en open en eerlijk met hen om gaan. Het betekend ook dat de oude ontransparante en oneerlijke manieren van subtiel invloed uitoefenen, passieve weerstand, sabotage en mainpulatie moet worden los gelaten. Dit past niet een in nieuwe cultuur van openheid, eerlijkheid, genade en menslievendheid.